INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

1537817911_image-1300x731-min

Školska godina počeće 1. oktobra

Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgođen za 1. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvijek složena, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme”, kaže se u saopštenju

“Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme”, kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

Ovakvoj odluci, koja je, kako pojašnjavaju, donešena isključivo u cilju zaštite zdravlja djece, prethodila je konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih institucija: Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo.

“O razlozima donošenja pomenute odluke i rizicima koji su je uslovili informisan je Sindikat prosvjete i NVO „Roditelji””, zaključeno je u saopštenju.

IZVOR: Vijesti

Comments are closed.