SAMIR TUŠA: ROMSKI STUDENT I PREDSTAVNIK STUDENATA NA FAKULTETU ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

samir suta

Samo zapošljavanjem školovanih Roma možemo suzbiti diskriminaciju pri zapošljavanju

Nije se Samir mogao razlikovati od druge romske djece tokom obrazovanja kada su izazovi i problem u pitanju. U njegovom slučaju ti izazovi se tiču diskriminacije i, kako kaže, sa njima se susrijetao od vrtića do kraja srednje škole.

Gost emisije Ternengo Avazi, bio je Samir Tuša, mlada ambiciozna osoba koja se zalaže za obrazovanje pripadnika romske zajednice i trudi se da svojim primjerom podstakne druge. On je već četvrtu godinu za redom predstavnik studenata na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Na fakultetu je imao priliku da se usavršava kroz aktivnosti kao što su obuke i konferencije. Prethodne studijske godine predstavljao je jednu od najvećih studentskih konferencija “Mekst Conference”, koja se već duži period održava u Novom Sadu.

“Moja zaduženja su velika, biti predstavnik studenata jedne generacije velika je odgovornost koja sa sobom nosi veoma malo privatnog vremena a puno obaveza, u smislu da treba stalno odgovoriti na poruke i imati puno razumijevanja za zahtjeve, molbe, pritužbe”, rekao je Samir i dodao da mu u obavljanju obaveza predstavnika pomaže studentska organizacija “Turist”, čiji je član, kao i akademsko osoblja fakulteta.

Posjeduje znanja iz mnogih stranih jezika, pa je njegova prva želja bila da upiše Filološki faklutet u Nikšiću, ali se odlučuje za turizam jer je i sam iz turističkog grada i u tome vidi svoju budućnost.

Kao svoju najveću podršku na putu ka uspjehu ističe svoju porodicu i prijatelje, koji ga podržavaju i koji su srećni zbog činjenice da on nema namjeru da prekida svoj proces školovanja.

Samir za RomaNet otkriva da je svaka osoba posebna, ali da i on ima svog uzora.

“Ne bih želio nikoga da kopiram, ali osoba čijim bih stopama volio da krenem je svakako moja rodica Anita Beriša, koja je puno postigla u životu i u javnom i u privatnom. Idem ka tome da jednog dana budem prepoznatljiv kao ona.”

Nije se Samir mogao razlikovati od druge romske djece tokom obrazovanja kada su izazovi i problem u pitanju. U njegovom slučaju ti izazovi se tiču diskriminacije i, kako kaže, sa njima se susrijetao od vrtića do kraja srednje škole.

“U društvu u kakvom živimo raslojavanje i marginalizacija romske i egipćanske zajednice prisutno je u podsvjesti ljudi, onaj koji ne pripada većinskoj zajednici nema to zadovoljstvo da se pridruži drugima u procesu ostvarivanja nekih zajedničkih prava i obaveza u skavodnevnom životu”.

Sa diskriminacijom se borio tako što se trudio da bude što pozitivniji, da pokaže bolju stranu sebe, iako se često nalazio u situacijama iz kojih nije nalazio izlaz.

Svjestan je da sve više romske i egipćanske djece i porodica iz romske zajednice odlazi iz Crne Gore, i razlog tome vidi u izraženijoj ravnopravnosti u razvijenijim zemljama.

“Ne gledaju kako se ko zove, koje je boje kože i te neke podjele koje su u našem društvu glavni činilac da nekoga odredimo po svim ostalim kategorijama. Odlazak u jednu ruku podržavam jer zašto da ne, ako neko sebi nađe sreću negdje drugdje”, objašnjava Samir.

Kao još jedan veliki problem vidi zapošljavanje. Samir trenutno nije zapošljen, ali se nada da će uskoro biti, jer sebe smatra ambicioznom i komunikativnom osobom sa svim ostalim kvalitetima. No, navodi da on može biti primjer da poslodavci u Crnoj Gori dugi niz godina ne razmišljaju o zapošljavanju romske i egipćanske populacije.

Smatra da je obrazovanje ključ za poboljšanje položaja romske populacije, ali i da je izuzetno značajno podizanje svijesti većinskoj populaciji da su Romi jednaki i da državi mogu ravnopravno da doprinesu.

Želja ovog obrazovanog mladića je “da se poboljša svijest o Romima, da se radi na tome da sve veći broj romske djece ide u školu, da ne staju samo kod osnovnog ili srednjeg obrazovanja, i da se pruži prilika mješovitih odjeljenja, a ne da se romska djeca izdvajaju, jer je to process integracije koji kasnije kroz sazrijevanje tih ljudi dovodi do boljeg prihvatanja”, zaključuje Samir.

Cijelu emisiju možete pogledati  ovdje.

 

 

Comments are closed.