NOVE MJERE

galic-min

Kovid potvrda potrebna i za markete

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se nakon druge doze vakcine i biće odmah validna, jedna je od novih mjera Vlade Crne Gore koju je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih”, rekao je Galić.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.
Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vakcina svodi rizik na minimum

Galić je na pres konferenciji povodom predstavljanja novih mjera rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv korone vakcine, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

“To je dobar rezultat obzirom da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori”, rekao je Galić.

“Molimo građane da vakcinacijom svedu na minimum rizik od težih obolijevanja i letalnih ishoda, da se ruke peru redovno, da se nose maske u zatvorenom prostori, te da se drži odstojanje”, rekao je Galić.

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani, gojaznost pojačani rizik

“Svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio je makar jednu dozu vakcine protiv korona virusa, a oko 45 odsto je i revakcinisano. To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji u našoj zemlji  jačao godinama, što je jasno iz npr. odnosa prema MMR vakcini. Djeca koja su rođena 2016. godine vakcinisana su u 90 odsto slučajeva, dok mališani koji su 2019. godište vakcinisani su u samo dvadeset odsto slučajeva”, rekao je Galić i dodao:

Ovo je pravi čas da  i svi ostali punoljetni građani shvate značaj vakcinacije protiv korona virusa. Nažalost, devet od deset preminulih COVID pacijenata su bili nevakcinisani. Svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Ogromna većina hospitalizovanih su takođe nevakcinisani pacijenti.”, kazao je.

Klinički centar Crne Gore, kao što je poznato, zbrinjava sve najteže pacijente sa teritorije cijele Crne Gore.

“Nažalost, upravo na primjeru KCCG, gdje se liječi preko 100 pacijenata, jasno je da korona virus ne bira žrtve i da mladost, sama po sebi, ne garantuje da ćete ga savladati.

U KCCG se liječi 10 pacijenata od 19. do 40. godine. Svi su nevakcinisani. To nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju i najmanje ih je vakcinisanih. U slučaju KCCG, kod mlađih zaraženih pacijenata je u 40 odsto slučajeva prisutna gojaznost, kod jednog pacijenta je ustanovljena intolerancija glukoze, dijagnoza dijabetesa i jedan pacijent imao je problem sa štitnom žlijezdom. Ovo su, između ostalih, rizične grupe. Molimo sve građane da vakcinacijom na minimum svedu rizik od težeg obolijevanja i od letalnih ishoda.”, rekao je i naveo:

Uz to, još jednom molimo da se ruke redovno peru, da se uvjek drži odstojanje i da se u svakom zatvorenom prostoru nose maske. Sa dejstvom vakcinacije i pridržavanje osnovnih mjera je jedini put ka prevazilaženju epidemije.

Još jednom pozivamo građane da se uzdrže od masovnog okupljanja, bilo kojim povodom i da tako uvaže svoj život, ali i javno zdravlje.”, kazao je Galić.

Izvor: volimPodgoricu

Comments are closed.