POMOĆ ROMSKIM PORODICAMA ZBOG POŽARA

slika

Romska solidarnost i organizovanost: prikupljaju sredstva za novi dom

“Zar nije ovo dokaz šta i koliko mi Romi možemo da učinimo i pomognemo. Za manje od nedelju dana novac je prikupljen zahvaljujući našim ljudima. Pritrčali su u pomoć porodicama kojima je pomoć potrebna. Zar nije ovo dokaz da i mi Romi imamo ljubav, volju, solidarnost“, rekao je Imer Kajtazi.

Romi sa Balkana i Evrope prikupili su novac za pomoć porodicama čiji su domovi izgorjeli u Šuto Orizari (Skoplje, Sjeverna Makedonija) 10. januara ove godine i Bujanovcu (Srbija) na gnjilanskom putu 18. januara. U domu porodice čija je kuća izgorela u Šuto Orizari nastradalo je dvoje djece, a u domu koji je izgorio u Bujanovcu na sreću nije bilo povrijeđenih.

Romski aktivista Imer Kajtazi se na svom facebook profilu obratio 23. januara romskom narodu kada je apelovao za pomoć porodici u čijem je domu u Šuto Orizari, u požaru, nastradalo dvoje djece. Procjenjuje se da je za izgradnju novog doma potrebno oko 20.000 eura.

 

Tokom svog obraćanja putem facebook lajva (uživo) Kajtazi je kazao da je za porodicu kojoj je nastradalo dvoje djece u požaru, prikupljeno oko 18.750 eura. U prikupljanju donacije za izgradnju kuće, prema riječima Kajtazija učestvovali su preduzetnici Romi iz Evrope, gradonačelnik Šuto Orizari Kurto Duduš sa svojim opštinskim timom, dvije romske nevladine organizacije ,,AVAJA“ i „Sunce-Kham“, kao i mnogi Romi iz evrope ali i anonimnih donatora.

 

I u Srbiji je u periodu od nedjelju dana prikupljeno više od 10 hiljada eura za pomoć porodice Darinke Kurteši čija je kuća zbog loše električne instalacije izgorjela do temelja, a u kojoj je pored njene još jedna porodica ostala bez krova nad glavom. Grupa „1500 Veličanstvenih“ je pokrenula akciju prikupljanja donacija, posebno su apelovali na Rome iz dijaspore. U Bujanovcu je povodom ovog nemilog događaja došao i poznati romski estradni umjetnik Džemail Gaši koji se priključio akciji i posjetio porodicu u danima kad im je najteže. Pokret Opre Roma Srbije održao je 27. januara sastanak sa predsjednikom opštine Bujanovac koji je najavio finansijsku pomoć porodici i oslobađanja od plaćanja troškova komunalnog opremanja objekta i legalizacije.

 

„Zar nije ovo dokaz šta i koliko mi Romi možemo da učinimo i pomognemo. Za manje od nedjelju dana novac je prikupljen zahvaljujući našim ljudima. Zar nije ovo dokaz da i mi Romi imamo ljubav, volju, međusobnu solidarnost?“, upitao je Kajtazi i dodao da su Romi iz različitih zemalja pritrčali u pomoć porodicama kojima je pomoć potrebna.

Comments are closed.