OBRAZOVANJE ROMSKE DJECE U PODGORICI
kombi-veliki-min

Romska djeca bez prevoza do škole, Ministarstvo prosvjete ćuti

Kako portal RomaNet saznaje, Ministarstvo prosvjete nije obezbjedilo prevoz, a roditelji su ogorčeni jer ih niko o tome nije obavijestio.

Na preporuku Instituta za javno zdravlje, školska godina je počela juče, 1. oktobra, a samo učenici do šestog rarreda će moći da prate nastavu u školi. Ostala djeca su zbog korona virusa ostala kući da prate nastavu online. Osim njih i romska djeca iz šest osnovnih škola u Podgorici nijesu se našla za školskim klupama, ali ne zbog korona virusa već zbog prevoza koji im nije obezbjeđen. Osnovne škole “Marko Miljanov“, ,,Oktoih“, Vuk Karadžić“, ,,21. maj“, ,,Vladimir Nazor“ i ,,Savo Pejanović“, u kojima pohađaju romska djeca nemaju informaciju kada će prevoz biti obezbjeđen, a djeca pratiti nastavu.

Kako portal RomaNet saznaje, Ministarstvo prosvjete nije obezbjedilo prevoz, a roditelji su ogorčeni jer ih niko o tome nije obavijestio.

Razgovarali smo sa roditeljima i saznali da prvaci iz romske i egipćanske zajednice nisu išla 1. i 2. oktobra u školi, a sve su prilike da neće i narednih nekoliko dana pa čak nedjelja.

,,Nijesam dobio nikakvo obavještenje ni od strane učiteljica, a ni od Ministarstva prosvjete. Već dva dana mi dijete nije išlo u školu, a ja nisam u mogućnosti da obezbijedim prevoz. Zvao sam na brojeve ministarstva, ali mi se po cjeli dan niko ne javlja na telefon”, kazao je za RomaNet Gaši Perparim, roditelj prvaka.

I ostali roditelji iz romske zajednice čija djeca se školuju u prigradskim osnovnim školama suočavaju se sa istim problemom. Jedan od njih je Skender Krasnići.

,,Još mi niko nije ništa rekao i evo dva dana mi ćerka ne ide u školu. Prevoza nema, a ja radim po cijeli dan i nisam u mogućnosti da je odvedem i dovedem u školu”, priča nam razočarano Krasnići.

Ovu nedoumicu roditelji pokušavaju da otklone u komunikaciji sa nastavnim kadrom.

,,Moje dijete pohađa osnovnu školu ,,Marko Miljanov“  i evo dva dana nije išlo u školu. Razlog odsustvavanja je to što nije imao prevoz do škole i nazad, ali mi je učiteljica rekla da će nam javiti, ukoliko ona bude obaviještena,“, ispričao je za RomaNet Driton Jašaraj.

Pitali smo Ministarstvo prosvjete da li je i kada će biti obezbijeđen školski prevoz za ove đake, na kojim stanicama i u kojim terminima će djeca biti preuzimana – nismo dobili nikakav odgovor i nakon podsjetnika i molbe da nam odgovore.

RomaNet će nastaviti da traži informacije od nadležnih kako bi djeca što prije počela sa školom.

 

Naslovna fotografija intenet-ilustracija

 

Jedan odgovor

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *