Legenda

Nenaslovljeni dizajn-min

Rom i vjetar

Jednom davno, Rom je krenuo na daleki put sa svojom porodicom, trbuhom za kruhom. Bili su jako žedni i nijesu imali puno pitke vode, te su stali kraj jednog bunara u nekom selu kako bi se napili vode. Odjednom je izašlo jako Sunce, te Rom stavi ruku na čelo da mu ne zasmeta i napije se do kraja vode. Krene on dalje sa svojom porodicom i odjednom mu se javi Sunce: „Zašto me nisi pozdravio?“. Rom podrugljivo odgovori: „Kakav si ti to veliki gospodar da bih te ja morao pozdraviti? Zar ne vidiš da mi smetaš!?“ Sunce je to još više razljutilo te mu zaprijeti: „Dobro, dobro vidjet ćeš ti kako će ti samo biti vruć ovaj dan! Trebati će ti vode!“ Nastave oni hodati dalje trbuhom za kruhom kroz pustinju a Sunce se nasmije i zasja najjače što može.

No tada su već napunili čuturice vodom iz bunara. Rom se nasmije, okrene prema Suncu i kaže mu: „Sve je dobro samo kad ne puše vjetar!“. Putuju oni tako daleko od sela do sela, od grada do grada i prođe neko vrijeme. Došli oni u neko usputno selo na obližnju seosku pijacu da kupe staru  polovnu odjeću kako bi se dodatno utoplili jer je postajalo sve hladnije. Zima ih iznenadi i izađe. Ni njoj nije zaželio dobar dan. Uvrijeđena zbog toga Zima upita: „Zašto ti mene ne pozdravljaš?“ Rom je i njoj odgovorio kao i Suncu: „Kakva si ti to velika dama da bih te ja morao pozdraviti? Zar ne vidiš da nam smetaš! Hladno nam je!“ Iznenađena njegovom drskošću i ona mu priprijeti: „Pazi se, vidjet ćeš ti kolika sam ja dama kad te sustigne veliki snijeg!“ Mahne Rom rukom i nastavi hodati dalje sa svojom porodicom trbuhom za kruhom. Odjednom padne veliki snijeg i Rom se ni tada nije uplašio jer su se opremili dodatnom odjećom sa pijace.

Nasmiješi se Rom Zimi i kaže joj: „Dobro, dobro samo da ne bude vjetra!“. Nastave oni mirno svojim putem, no nedugo zatim viđe u daljini veliki Vjetar. Još iz daleka visoko je dignuo svoj šešir u znak pozdrava vjetru, glasno vičući: „Dobar ti dan, vjetre!“ Vjetar je, smiješeći se, samo produžio pored njega i nastavio dalje snažno duvati.

Romi su nomadski narod koji je uvijek kroz istoriju putovao tražeći bolju sreću za sebe i svoje najbliže. Vjetar za Roma ima najveću moć jer se od njega nigdje ne može skloniti.

Izvor: Romi.hr

Comments are closed.