ZIMOVANJE ZA NAJBOLJE OSNOVCE IZ ROMSKE I EGIPĆANSKE POPULACIJE

vjetreni mlin cover

Raspust na Ivanovim koritima

„Ovakvim aktivnostima naše Ministarstvo nastoji da ohrabri osnovce iz romske i egipćanske zajednice da ne odustanu od obrazovanja i da ih motivišemo da ostvare dobre rezultate tokom obrazovanja“, kaže nam Sokolj Beganaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je učenicima VII, VIII I IX razreda iz romske i egipćanske populacije u periodu od 20. -27. januara 2020. godine organizovalo sedmodnevni boravak u rekreativno – eduaktivnom centru „Lovćen“  za  23-oje najboljih učenika iz južne i centralne regije.

Zimovanje za najbolje osnovnce – Lovćen (foto: Sokolj Beganaj)

„Jedan od ciljeva Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u dijelu obrazovanja je  pospješivanje školskog uspjeha romske i egipćanske djece kroz organizovanje zimovanja, ljetovanja i ekskurzija za osnovnce iz romske i egipćanske populacije“, navodi Sokolj Beganaj, predstavnik Ministartsva za ljudska i manjinska prava. “Ovakvim aktivnostima naše Ministarstvo nastoji da ohrabri osnovce iz romske i egipćanske zajednice da ne odustanu od obrazovanja i da ih motivišemo da ostvare dobre rezultate tokom obrazovanja”, kaže on.

Rekreacija – Ivanova korita (foto: Sokolj Beganaj)

Pored raznih rekreativnih aktivnosti,  osnovci iz romske i egipćanske populacije takođe su imali priliku da kroz neformalna predavanja nauče nešto više o istoriji, kulturi i jeziku Roma. Ove godine, radionice o istoriji, kulturi i jeziku Roma kroz neformalan vid obrazovanja održavao je Serđan Baftijari, predstavnik Romske organizacije mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ .

U rekreativno – edukativnom centru „Lovćen“, aktivnosti za djecu počinju već u ranim jutarnjim časovima, odmah poslije doručka. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, izlazak na stazu je već u 9 sati. Skijanje i sankanje traje sve do ručka u 13 sati. Sa djecom su na stazi  instruktor skijanja i dvije animatorke, a već poslije ručka ponovo su na stazi do 16 sati, kada imaju užinu. Onda slijede razna takmičenja, zabava kao i film koji se daje u popodnevnim časovima, zavisno od uzrasta. Program traje do 19 sati kada idu na večeru. Već od 20 sati pa sve do 22 ili 23 je večernja zabava – žurka.

Vjetreni mlin – Ivanova korita (foto: Sokolj Beganaj)

Pored skijanja i sankanja, te radionica za djecu o istoriji, kulturi i jeziku Roma, organizovane su i dvije duže šetnje, tokom kojih su polaznici imali priliku i da se upoznaju sa istorijom Crne Gore, pogotovo sa istorijom dinastije Petrović-Njegoš. Prva šetnja je bila: Ivanova korita – Dolovi – Vjetreni mlin.

Na tu šetnju, grupa je krenula u 9:30 asfaltnim putem koji vodi prema mauzoleju. Poslije nekih 700 metara od odmarališta nastavlja se stazom koja vodi prema Dolovima. Pravi se  kratka pauza i tada vodič govori o planini Lovćen  i Njegoševom mauzoleju.  Nakon toga prolazi se kroz Dolove, nekad katun a danas vikend naselje. Tu se i dalje nalaze ostaci starih crnogorskih kuća (suvomeđa) a dosta je i novih savremenih objekata koje sada služe i za izdavanje turistima. Makadam vodi do vidikovca odakle se pruža prelijep pogled na Bokokotorski zaliv.

Šetnja: Kraljevo počivalo, Ivanova korita (foto: Sokolj Beganaj)

Na drugu šetnju grupa je išla starim austrougarskim putem do Kraljevog počivala.
Da bi stigli do Kraveljog počivala, ide se putem kroz bukovu šumu, dolazi se do vidikovca i mjesta koje nosi ime po kralju Nikoli. To je stara austrougarska staza koja je povezivala Staru Crnu Goru – Cetinje sa Kotorom. Staza je duga 7,5 km i grupa je prešla za dva i po sata. Bilo je i snijega i leda ali  to im nije smetalo.

Jedan od učesnika ovogodišnjeg zimovanja je i Sebastijan Bajra, učenik osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“. On navodi da je posebno srećan jer je stekao nove drugare, ne samo iz romske i egipćanske zajednice.

Sebastijan Bajra, učenik OŠ Božidar Vuković Podgoričanin” (foto: Sokolj Beganaj)

„Drago mi je što sam ovdje. Upoznao sam dosta drugara. Volio bih da  bude  više ovakvih aktivnosti. Naučio sam dosta stvari o istoriji moje zajednice koje nijesam imao priliku da naučim u školi. Nastojaću da ostvarim još bolji uspjeh i nadam se da će me opet pozvati”, kaže nam Sebastijan. Slične utiske dijele i njegovi drugovi.

 

Comments are closed.