OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

slika za skupštinu-min (1)

U Skupštini otvorena izložba „Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma i Egipćana“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas izložbu radova djece RE populacije „Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma i Egipćana“, u holu Skupštine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10 decembra.

Aleksa Bečić, Predsjednik Skupštine Crne Gore (foto: Skupština Crne Gore)

Aleksa Bečić, Predsjednik Skupštine Crne Gore (foto: Skupština Crne Gore)

Predsjednik Skupštine kazao je da je u „današnjim vremenima velikih izazova, uzrokovanih pandemijom koronavirusa i složenim ekonomskim prilikama, potrebno više nego ikada posebnu pažnju posvetiti zaštiti ljudskih prava i sloboda, jer samo na taj način možemo govoriti o budućnosti i istinskom napretku “.

On je istakao da će Skupština Crne Gore nastaviti da daje doprinos zaštiti i unapređenju ljudskih prava kroz  nastavak rada na usvajanju brojnih antidiskriminatornih zakona, usklađenih sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Govoreći o današnjoj postavci u Skupštini, predsjednik Bečić je naveo da je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava naročita pažnja posvećena promociji i zaštiti ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori, u namjeri da se istakne značaj njihove potpune inkluzije i ravnopravnosti u crnogorskom društvu.

„Bez njih, ili bez bilo koje druge zajednice, koje predstavljaju kulturnu raznolikost i bogatstvo Crne Gore, nemoguće je govoriti o istinskom pomirenju i dugotrajnom miru“.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa (foto:Skupština Crne Gore)

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa (foto:Skupština Crne Gore)

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, istakla je da je glavna poruka povodom Dana ljudskih prava udruživanje napora u borbi za jednakost, pravdu i ljudsko dostojanstvo.

„Evropska unija ostaje najveći podržavalac promocije i zaštite ljudskih prava, posebno  ranjivih grupa kao što su Romi i Egipćani i LGBTQ. Uprkos značajnoj podršci EU i angažovanju institucija i civilnog društva, prema najnovijim istraživanjima, ove dvije grupe su i dalje na dnu socijalne ljestvice i suočavaju se sa marginalizacijom u crnogorskom društvu”.

Ambasadorka Popa je navela da će EU nastaviti da se, kroz  saradnju sa civilnim društvom i drugim relevantnim akterima, zalaže za zaštitu i poštovanje ljudskih prava.

„Kao dio ovog projekta, za koji je EU obezbedila 150 000 EUR, podržano je više od 250 mladih Roma da učestvuju u nizu društvenih i kulturnih aktivnosti u svojim zajednicama. Pored toga, 15 mladih Roma, koji su uspješno završili školsku godinu, prošlo je obuku za vršnjačke edukatore i povećalo svoje znanje o ljudskim pravima, kao i fotografiji“.

 

Regionalni koordinator organizacije Help Klaus Mok (foto:Skupština Crne Gore)

Regionalni koordinator organizacije Help Klaus Mok (foto:Skupština Crne Gore)

Regionalni koordinator organizacije Help Klaus Mok kazao je da je ova organizacija odlučila da i Dan ljudskih prava iskortisti za reafirmaciju zaštite ljudskih prava Roma, iako je Međunarodni dan Roma 8. april.

„Budući da i dalje postoji velika razlika u životnom standardu, romske i egipćanske zajednice, u odnosu na većinsko stanovništvo, vjerujem da će crnogorski parlament odigrati svoju ulogu da bi pomogao značajnom poboljšanju opštih uslova za Rome u Crnoj Gori, tražeći od crnogorskih vlasti da intervenišu radi boljeg života ove zajednice“.

 

Elvis Beriša, Izvršni direktor NVO romske organizacije mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca" (foto:Skupština Crne Gore)

Elvis Beriša, Izvršni direktor NVO romske organizacije mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” (foto:Skupština Crne Gore)

Izvršni direktor NVO romske organizacije mladih “Koračajte sa nama –Phiren amenca” Elvis Beriša u svom obraćanju osvrnuo se na zabrinjavajuće stanje ljudskih prava romske populacije.

“Danas, ova fundametalna prava  ugrožava pandemija COVID19. Iako su mnoga prava i prije bila uskraćena romskoj zajednici, nažalost, pojavom pandemije korona virusa, pandemija je dodatno uticala na ostvarivanje mnogih prava, poput Prava na obrok, na pijaću vodu, na znanje, na ličnu kartu.

On je pozvao institucije i cijelo društvo da omoguće romskoj populaciji dostojanstvene uslove života.

“Romske zajednice su najpogođenije, sa ili bez Covida, i nemaju ono što se drugim zajednicama podrazumijeva. Zato dižem glas i pozivam vas da uradite isto – da svi imamo normalne stambene uslove, platu i jednaka pava na obrazovanje – Da se ne dijelimo na rase, jer postoji samo jedna rasa na svijetu, a to je ljudska rasa – Da stvorimo zdravije društvo u kojem nema mjesta za anticiganizam!”.

Beriša je istakao i činjenicu da je romski narod jedini koji nema mogućnost da ima svoje predstavnike u Parlamentu.

“Ne možemo kazati da smo demokratska zemlja, ako u 21 vijeku imamo zakone poput Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji otvoreno diskriminišu jedan narod, i onemogućava da se i njihov glas čuje u najvećem domu jedne zemlje kakav je Parlament”.

Na kraju, Beriša je istakao da se među mladima iz romske zajednice krije ogroman potencijal te da su oni najveći branioci ljudskih prava romske zajednice.

“Ovakva izložba je jedan od inovativnih pristupa mladih Roma i Romkinja koji su kroz objektiv željeli da pokažu da smo drugačiji od onoga kako nas drugi gledaju”.

mladi iz RE zajednice, autori izložbe sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem (foto: Skupština Crne Gore)

mladi iz RE zajednice, autori izložbe sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem (foto: Skupština Crne Gore)

U ime mladih iz RE populacije koji su autori ove izložbe prisutnima se obratila Jasmina Beriša, kazavši da je zajednički zadatak svih da se u praksi napravi značajniji pomak na polju ljudskih prava. Ona se osvrnula na uslove života RE populacije, ističući da je za nju od velikog značaja bilo pohađanje radionica na kojima je naučila mnogo, naročito kada je u pitanju oblast diskriminacije i poštovanja ljudskih prava.

Dejan Kalezić, fotograf i mentor mladih iz RE zajednice (foto.Skupština Crne Gore)

Dejan Kalezić, fotograf i mentor mladih iz RE zajednice (foto.Skupština Crne Gore)

Fotograf Dejan Kalezić, koji je bio mentor romskih i egipćanskih tinejdžera autora fotografija i selektor 28 radova koji čine postavku izložbe, istakao je da mu je rad na ovom projektu predstavljao zadovoljstvo jer je devetoro mladih kroz fotografije prikazalo svoja osjecanja, htjenja i način na koji vide ljudska prava.

Ovom prilikom predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uručio je nagradu autoru najbolje fotografije Muhamedu Ahmetaju.

 

Aleksa Bečić uručuje nagradu autoru najbolje fotografije Muhamedu Ahmetaju (foto:Skupština Crne Gore)

Aleksa Bečić uručuje nagradu autoru najbolje fotografije Muhamedu Ahmetaju (foto:Skupština Crne Gore)

Izložbu radova djece RE populacije, koja sadrži 28 fotografija, organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa njemačkom humanitarnom regionalnom organizacijom Help, NVO romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

Izložba je dio programa „Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, koji realizuje Help u saradnji sa partnerskom romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, uz finansijsku podršku Evropske unije, odnosno Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Na videu ispod možete pogledati fotografije sa izložbe radova djece RE populacije „Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma i Egipćana“:

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.