STEVO PENDAROVSKI POČEO SA ISPUNJAVANJEM OBEĆANJA

Stevo Pendarosvki, predsjednik R. Sjeverna makedonija (Foto: AVAJA)

Sjeverna Makedonija dobija Roma u kabinetu predsjednika države

Jedan od glavnih zahtjeva prve kampanje "Mi glasamo, Mi odlučujemo" Građanske inicijative “AVAJA” koja je pokrenuta tokom predsjedničkih izbora 2019. godine bio je angažovanje romskog savjetnika u kabinetu novog predsjednika

Republika Sjeverna Makedonija jedina  je država čiji će predsjednik dobiti savjetnika, ili savjetnicu romske nacionalnosti. Na zvaničnoj web stranici predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, objavljen je poziv za vanjskog saradnika u Kabinetu predsjednika Republike Severna Makedonija, Steve Pendarovskog.

„Kabinet predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, dosljedan naporima predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog da pruži jednake mogućnosti svim građanima za njihovo uključivanje u procese donošenja politika važnih za razvoj naše zemlje, objavljuje ovaj poziv za iskazivanje interesa za angažovanje vanjskog saradnika na pitanjima multikulturalizma, politika, strategija i programa za inkluziju Roma u Republici Sjevernoj Makedoniji“, navodi se u pozivu.

Akif Kariman, jedan od pokretača građanske inicijative AVAJA (izvor: Fiverprime)

“Iako im je trebalo skoro pet mjeseci da to urade, kabinet novog predsjednika konačno je objavio poziv za savjetnika za Rome u tom kabinetu, što je istorijski događaj, jer naša zajednica nikada nije imala savetnika u kabinetu predsjednika države. Ovaj čin nas još više ohrabruje i služi nam kao pokazatelj  da ako se organizujemo, radimo zajedno i budemo dosljedni našim zahtijevima, promijene će doći “, kaže za naš portal Akif Kariman, jedan od pokretača Građanske inicijative “AVAJA

“Odlučili smo našu inicijativu nazvati “AVAJA” što na romskom jeziku znači „Dolazimo“. “AVAJA” najavljuje pojavu nove generacije romskih lidera dovoljno sigurnih da rizikuju i isprobaju inovativan pristup i načine za artikulaciju interesa naše zajednice”, dodaje Akif.

Jedan od glavnih zahtjeva prve kampanje Mi glasamo mi odlučujemo Građanske inicijative “AVAJA” koja je pokrenuta tokom predsjedničkih izbora 2019. godine bio je angažovanje romskog savjetnika u kabinetu novog predsjednika. Najzad, jedan od glavnih zahtjeva “AVAJA” je u procesu realizacije

Kampanja Mi glasamo, Mi odlučujemo (Foto: AVAJA)

Nakon propisanog roka od pet dana koliko će poziv biti otvoren, uslijedit će izbor, a Sjeverna Makedonija će dobiti prvog savjetnika u Kabinetu predsjednika Steve Penderovskog iz romske zajednice.

Ovo je rezultat dugotrajne kampanje Građanske inicijative „AVAJA“  čiji je cilj bio artikulisanje i promovisanje interesa građana i građanki romske nacionalnosti u R. Sjeverna Makedonija, za koju je sjevernomakedonska državna politika imala sluha. Podjednako pružanje prilika, jedini je pravi put za uključivanje svih građana i građanki u procese donošenja odluka važnih za jednu zemlju.

Na ovaj način, zvanična politika Sjeverne Makedonije, postavila je visoke standarde i ozbiljan zadatak pred gotovo sve države bivše Jugoslavije, ali i ostatak Evrope kako raditi na  inkluziji romske zajednice.

Comments are closed.