VUČIĆ: ROMI U SRBIJI IMAJU VELIKI POTENCIJAL

182838608960ad29d7d15ed505053363_w640-min

Otvoren Evropski romski institut za umjetnost i kulturu

“Moramo da razvijamo preduzetnički duh kod Roma. Na tome moramo da radimo u cijeloj Srbiji, kod svih građana, ali i kod Roma, da pružimo šansu mladim i talentovanim ljudima. Predsjednik je najavio da će zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji“, kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije otvorio je 25. maja prvo predstavništvo Evropskog romskog instituta za umjetnosti kulturu iz Brisela, kao i novo sjedište Fonda za obrazovanje Roma (REF) u Beogradu.

Vučić je na otvaranju događaja istakao da je srećan sam što se danas naše društvo može boriti za inkluziju Roma, za različitost i poštovanje svih drugačijih odonih koji su većina.

On je naveo da je važno da se pokaže šta strukturalno može da se uradi za Rome, te da je posebno zadovoljan zbog svih programa i projekata koji uključuju tu populaciju.

Vučić je tom prilikom kazao da podržava obuku „Barvalipe“ koja se sprovodi u saradnji sa Nacionalom akademijom za javnu upravu, a koju je inicirao pokret  Opre Roma Srbija. 

 “Ne bih da govorim o ranjivosti, već o potencijalu koju imaju Romi u Srbiji, ali i cjeloj Evropi”,kazao je Vučić tokom obraćanja prisutnima na otvaranju romskog instituta za umjetnost i kulturu.

“Moramo da razvijamo preduzetnički duh kod Roma. Na tome moramo da radimo u cijeloj Srbiji, kod svih građana, ali i kod Roma, da pružimo šansu mladim i  talentovanim ljudima. Predsjednik je najavio da će zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji“, poručio je Vučić.

Vučić je ukazao na to da Romi danas predstavljaju najmlađe stanovništvo u Srbiji, i među njima je ogroman broj mladih talentovanih ljudi, budućih umjetnika, naučnika, vrhunskih radnika bez kojih nećemo moći da gradimo autoputeve, pruge, bez kojih neće moći da rade pozorišta, bioskopi, i druge institucije.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić tokom sastanka sa predstavnicima građanskog pokreta  Opre Roma Srbije 12.maja najavila zapošljavanje obrazovanih Roma i Romkinja u državnoj administraciji u septembru. Ovaj program zapošljavanja realizuje se u okviru „Barvalipe“ inicijative koju je pokrenulo Opre Roma Srbija.

Comments are closed.