Profesionalni, odgovorni i inkluzivni mediji

IMG-d43fff53efea554844e237a8aab0b83c-V-min

Otvoren medijski festival PRIME

Primjećeno je da se o romskoj zajednici najviše izvještava kada se obilježavaju važni datumi povezani sa ovom populacijom, kao i da su izvori gotovo uvijek isti.

Danas u 11h počeo je program trodnevnog medijskog festivala ,,PRIME“ radionicom o izvještavanju o marginalizovanim grupama. Program festivala sastoji se od radionica, panela i projekcija dokumentarnih filmova, a ulaz je slobodan.

Medijski festival održava se u Crnogorskoj kinoteci od 14. do 16. maja, a svečano otvaranje biće upriličeno večeras u 19h.

 

Izvještavanje o marginalizovanim grupama bez samoinicijative

Na radionici pod nazivom ,,Izvještavanje o marginalizovanim grupama“, kojom je zvanično otvoren ovaj festival govorili su Milica Špajak, programska direktorica NVO LGBT Forum Progres, Anđela Radovanović, programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih ,,Koračajte s nama – Phiren amenca“ i Boban Sekulić, koordinator programa za smanjenje štete u NVO CAZAS. Radionicom je moderirala Kristina Ćetković, programska direktorica NVO 35mm.

Špajak, Radovanović, Beriša, Sekulić; Foto: Romanet

Učesnici radionice usaglasili su se oko toga da je u izvještavanju crnogorskih medija o marginalizovanim grupama vidljiv napredak, međutim uočeno je da nema dovoljno samoinicijative novinara/ki da se detaljnije i dublje obrade ove teme.

Kroz analizu sadržaja četiri crnogorske televizije koju je sprovela NVO LGBT Forum progres, u kojoj je posebna pažnja posvećena zastupljenosti LGBT zajednice u izvještavanju, primjećeno je da se izvještavanje najviše odnosilo na ,,puko prenošenje sadržaja koje dostavljaju NVO ili institucije“.

,,Ono što je pohvalno jeste korišćenje pravilne terminologije, dok sa druge strane medijska inicijativa, odnosno samostalna inicijativa je jako mala i izvještavanje o ličnim pričama i problemima LGBT zajednice, ono što je zaista potrebno da se čuje o zajednici, je na veoma niskom nivou“, poručila je Špajak.

Anđela Radovanović iz UMHCG, pojasnila je modele pristupa invaliditetu i aspekte koji ih karakterišu ističući biomedicinski, funkcionalni, moralni i model milosrđa kojim se osobe sa invaliditetom prikazuju kao žrtve.

Istakla je i da se u izvještavanju medija najčešće sami invaliditet stavlja u fokus priča, prikazujući kako su osobe sa invaliditetom ,,heroji, jer su nešto uspjeli uprkos invaliditetu“, dok se zapostavlja fokus o prevazilaženju prepreka, jer bi društvo trebalo obezbijediti uslove za sve njegove članove.

Elvis Beriša naglasio je da je kroz monitoring četiri televizijske kuće primjećen napredak u odnosu na ranije izvještavanje o romskoj zajednici, ali da se ipak i dalje mogu vidjeti primjeri korišćenja arhivskih snimaka iz kampa na Koniku, čak i kada nijesu povezani sa temom koja se obrađuje, čime se krivi slika o ovoj zajednici.

,,Ono gdje se ipak ne vidi napredak jeste sadržajniji pristup novinara u odnosu na teme koje se obrađuju i izvještavanje o problemima u romskoj zajednici“, kazao je Beriša.

Primjećeno je, takođe, da se o romskoj zajednici najviše izvještava kada se obilježavaju važni datumi povezani sa ovom populacijom, kao i da su izvori gotovo uvijek isti.

Boban Sekulić, tek je kroz medijski monitoring primjetio koliko se zavisnici od psihoaktivnih supstanci pogrešno predstavljaju javnosti.

 

Tri dana bogatog sadržaja

Danas u nastavku programa festivala očekuju panel ,,Višestruka diskriminacija” u 15h, svečano otvaranje u 19h koje će pratiti projekcije dva dokumentarna filma ,,Barijere: Osobe sa invaliditetom” i ,,Femicid: Namjerno ubistvo žena”.

Foto: Romanet

Sjutra, 15. maja, posjetioci će moći da učestvuju u radionici ,,Storytelling – Marginalizovane grupe ispred reflektora”, panelu ,,Pluralizam identiteta” i pogledaju dokumentarne filmove ,,Mladi: Mentalno zdravlje mladih” i ,, Sistem: Inkluzija Roma”.

Posljednjeg dana festivala, 16. maja, u programu se nalaze radionica ,, Terminologija: Živa biblioteka”, panel ,,Da li je Crna Gora zemlja suživota” i projekcije filmova ,,Konverzija: Nasilje o kome se ćuti” i ,,Zavisnost: Drugi ugao”.

Comments are closed.