CRNVO I NVO PHIREN AMENCA

1642595740Online usavršavanje 2

Onlajn zuralipe – avutno vakti edukacijako jase dževapo po trujalipe?

Onlajn kursevi sve više dobijaju na značaju budući da se veliki broj ljudi u novije vrijeme opredjeljuje da na ovaj način radi na sebi i unaprijedi svoje kompetencije. Doba pandemije i otežana mogućnost putovanja, doprinijela je povećanju njihove popularnosti, pa su ovi vidovi usavršavanja istovremeno postali svojevrsni supstituti za univerzitetske razmjene ili druge vidove međunarodnih ljetnjih škola i kurseva. Pitanje koje se nameće jeste da li su ovi modeli rada na sebi odgovor društva na izazove koje je donijela pandemija korona virusa ili proizvod savremenog doba kao vremena digitalizacije.

Prednosti onlajn kurseva su brojne. Kraći su od semestra na fakultetu, obično su samoregulisani i pokrivaju skoro svaku vještinu, temu ili hobi koji možete zamisliti. Platfome koje nude ovakve programe su brojne. Među najpoznatijima su: ALISON, Udemy, Coursera, EdX, Udacity, LinkedIn Learning, General Assembly, Skillshare, LearnSmart, Codecademy, Pluralsight, Adobe, FutureLearn, Academic Earth.

 

Nikada veći izbor kurseva i platformi

ALISON ima veliki izbor besplatnih, sveobuhvatnih časova o tehnologiji, jezicima, nauci, finansijskoj pismenosti, preduzetništvu. Udemy ima mnogo toga da ponudi za učenike sa ograničenim budžetom, od potpuno besplatnih kurseva koje predaju stručnjaci, profesori, preduzetnici i profesionalci, do čestih popusta i specijalnih kurseva. Pored časova iz tehnologije, biznisa i marketinga, takođe možete istražiti opcije u pogledu produktivnosti, zdravlja, hobija i stilova života. Coursera i EdX su odličan izbor ako želite da dobijete fakultetsko obrazovanje bez visokih troškova školarine. Ova veb stranica nudi nevjerovatne kurseve iz svih oblasti, od profesionalnog razvoja do psihologije, istorije i književnosti — koje su kreirali i predavali profesori na poznatim institucijama širom svijeta. Njihovi univerziteti uključuju Princeton, Johns Hopkins, Stanford, Harvard, Berkli, Dartmut, Džordžtaun, Univerzitet u Čikagu i mnoge druge. Udacity se sa druge strane fokusira na razvoj softvera, nudeći besplatne kurseve iz programiranja i veb razvoja. Ako se pretplatite na LinkedIn Learning, imaćete pristup hiljadama kurseva iz biznisa, dizajna, umjetnosti, obrazovanja i tehnologije. I nudi besplatnu jednomjesečnu probnu verziju kako biste mogli da za kratko vrijeme ispitate teren. General Assembly nudi i onlajn i individualne časove, kao i opcije sa punim i skraćenim trajanjem kursa. Fokusira se uglavnom na digitalne vještine, pokrivajući teme kao što su digitalni marketing, iOS i Android razvoj, analitika podataka i JavaScript. Skillshare pruža kratke časove učenicima koji imaju samo 15 minuta dnevno. Ima više od 500 besplatnih časova i nekoliko hiljada premium časova koje možete izabrati u temama kao što su: film, pisanje, tehnologija, način života i još mnogo toga. LearnSmart je orjentisan ka razvoju karijere, zbog čega je odlično mjesto za učenje o IT-u i bezbjednosti, upravljanju projektima, ljudskim resursima i poslovanju. Codecademy je tu da vas nauči kako da kodirate – i to besplatno. Pokriva sve vrste programiranja, uključujući JavaScript, Rubi, HTML, CSS i Pithon. FutureLearn je takođe potpuno besplatan, sa časovima koje nude univerziteti i posebne organizacije. Njegove glavne teme su biznis i menadžment, umjetnost, pravo, zdravlje, politika, nauka, digitalne vještine, sport i slobodno vrijeme i nastava. Academic Earth je idealan za one koji traže isključivo akademske časove. Ima kurseve iz umjetnosti, nauke, humanističkih nauka, ekonomije, računarstva i još mnogo toga, sve besplatno.

 

Uskoro i na UCG onlajn platforma sa preko 150 video lekcija

Mišljenje o onlajn platformama i usavršavanjima koje nude zatražili smo od Univerziteta Crne Gore, sa kojeg smatraju da je pandemija znatno ubrzala proces digitalizacije univerziteta i doprinijela da se uvedu određene novine u pogledu međunarodne mobilnosti studenata.

„Pored fizičkih mobilnosti, sada postoje i kombinovane (blended) mobilnosti studenata, kao odgovor na novonastale okolnosti. Naime, onlajn nastava je zaživjela na svim univerzitetima, čemu su se relativno brzo prilagodili i studenti i predavači. Takođe, onlajn formati u vidu vebinara, obuka, informativnih dana, konsultacija omogućili su da veći broj zainteresovanih kandidata bude uključen istovremeno iz raznih krajeva svijeta. Onlajn formati premošćavaju trenutna pandemijska ograničenja,  ali prednost ipak dajemo klasičnom pristupu.“, cijene sa Univerziteta.

Iz najstarije ustanove visokog obrazovanja u našoj zemlji nam otkrivaju da planiraju da u predstojećem periodu sve više upućuju studente na upotrebu određenih onlajn platformi.

„U narednom periodu studentima će, kroz saradnju Karijernog centra UCG i Hipotekarne banke, biti omogućeno da besplatno koriste Jobiri digitalne platforme koja je već godinama dostupna i uspješna na stranim tržištima, a od skoro i u Crnoj Gori. Na Platfomi će se naći veliki broj studenata čiji će CV moći da pogledaju brojni domaći poslodavci, a i oni iz drugih zemalja. Platforma je zasnovana na vještačkoj inteligenciji i omogućiće studentima da lakše i kvalitetnije kreiraju CV ili sastave motivaciono pismo. Osim toga, Platforma će nuditi preko 150 video lekcija koji će pomoći studentima u razvoju karijere. Platforma koja će sadržati profile prijavljenih studenata i poslodavaca predstavljaće alat pomoći za mlade ljude na putu do posla.“, dodaju sa UCG.

 

Onlajn kursevi u Crnoj Gori nalaze svoje korisnike i prije i tokom pandemije

Kako izgleda iskustvo onlajn usavršavanja potrudili smo se da saznamo iz prve ruke. Naše sagovornice su bile novinarka i agentkinja za digitalni marketing Dragana Mijušković i medijska analitičarka Jelena Mijanović.

Jelena je preko onlajn usavršavanja stekla pet sertifikata – Google Analytics for Beginners koju izdaje Google analytics, Fundamentals of Digital Marketing koju izdaje Google Digital Garage, Basic rules of cyber hygiene koju izdaje CRDF Global, Fully Accredited Professional Sports Psychology Diploma i Certification in Sports Psychology koje izdaje Udemy platforma za e-učenje. Za ovaj korak se, kako kaže, odlučila tokom pandemije, jer joj je zaključavanje omogućilo da se poslije dužeg vremena posveti svojim hobijima i  interesovanjima koja su godinama ostajala u sjenci obavezama opterećene svakodnevice, iako kaže da nikada nije bila skeptična po pitanju ovakvog načina obrazovanja.

„Uz sve dnevne obaveze i redovan posao, u prosjeku sam završavala do dva kursa mjesečno.  Najveća prednost je to što je čitav materijal već unaprijed snimljen tako da pomenutom materijalu možete pristupiti bilo kada. Ukoliko želite dodatno da se informišete i produbite znanje o nekoj temi,  na kraju svakog modula dobija se spisak dodatne literature. Takođe, prednost je i to što, ukoliko ne ispunite sve neophodne uslove i ne savladate gradivo (što se provjerava kroz kratke testove nakon svake tematske cjeline), ne možete preći na sljedeću tematsku cjelinu. Ono što je ovdje važno istaći je to da određene platforme nude besplatne kurseve te se za pohađanje potrebno samo registrovati, dok neke platforme (poput Udemy platforme) često u ponudi imaju finansijski veoma pristupačne kurseve.“, objašnjava Jelena.

Iako Jelena smatra da bi se nedostatak interakcije mogao smatrati manom većine kurseva, za kurseve koje je sama pohađala  se, kako kaže, to ne bi moglo to reći s obzirom na to da se, kroz grupne diskusije i mogućnost komunikacije sa predavačima putem e-maila, nadomjestio nedostatak žive komunikacije.

Dragana, sa druge strane, nije čekala vanrednu situaciju da iskoristi prednosti modernog umrežavanja, već je prvi kurs sa dobijenim sertifikatom pohađala iz digitalnog marketinga i Exela prije skoro deceniju.

„Ja sam dobila sertifikat o završenom tečaju, ali postoje razne diplome koje su priznate u rangu regularne nastave. To je bilo deceniju unazad i jedna koleginica na tadašnjem poslu mi se pohvalila da je upravo dobila diplomu za neki online kurs. Tako sam saznala za platformu Coursera.

Coursera Inc. je američki masovni provajder otvorenih onlajn kurseva koji je 2012. osnovao Univerzitet Stanford. Coursera sarađuje sa univerzitetima i drugim organizacijama kako bi ponudila onlajn kurseve, sertifikate i diplome iz raznih predmeta. Nijesam bila skeptična, jer znam da na zapadu odavno postoje online kursevi, čak dok sam kao student boravila u Americi 2007/09 godine imala sam mogućnost da pohađam neke kurseve online.“, objašnjava Dragana.

 

Najvažnije obratiti pažnju da su znanja i vještine praktično primjenjive

Naše sagovornice su saglasne da kod nas ne vlada veliko interesovanje za onlajn školovanje, posebno ne ono u kontekstu dodatne edukacije, ali i u stavu da bi ovaj vid usavršavanja trebalo posmatrati kao veliku mogućnost za sticanje novih znanja i vještina koji mogu biti dodatna vrijednost kako za već zaposlene, tako i za one koji su u potrazi za poslom.

„Naš narod koji je do sada radio strogi kancelarijski posao ili posao u učionici i nije bio toliko informatički pismen do početka pandemije i prebacivanja posla na neku od online platformi. Moj je savjet da dobro istraže šta nude određeni kursevi i da se svakako prijave.“, poručuje Dragana.

Jelena skreće pažnju i na to da je pri izboru kursa važno voditi računa o tome da su znanja i vještine koje stičete praktično primjenjive, odnosno, da se kursevi ne pohađaju kako biste samo obogatili biografiju jer je za poslodavce mnogo bitnije da znate da primjenite stečeno znanje.

„Kada govorimo o tome da li je tržište rada spremno da prihvati kvalifikacije stečene novim vidovima obrazovanja mišljenja sam da u ovom segmentu ne postoji otklon niti otpor prema diplomama koje nisu stečene procesom formalnog obrazovanja. Vjerujem da je pandemija upravo pokazala sve prednosti e-učenja i sticanja znanja i vještina novim vidovima obrazovanja. Ovo bi svakako moglo poslužiti i kao podstrek poslodavcima da upravo kroz različite vidove onlajn usavršavanja ulažu u svoj kadar, posebno ako se radi o poslovima koji su podložni čestim promjenama i gdje je potrebno kontinuirano usavršavanje u cilju uspješnog obavljanja posla.“, zaključuje Jelena.

 

Zahtjevi tržišta su odavno takvi da traže od radne snage stalno usavršavanje i česte prekvalifikacije kako bi se lako adaptirali na stalne promjene koje se u radnom ambijentu dešavaju i kako bi išli ukorak s vremenom. Iako nam je pandemija značajno smanjila kvalitet života, protekle dvije godine bile su istovremeno i prilika da osvijestimo nove i lakše načine da se oprobamo u nečemu novom i usvojimo nove vještine. Onlajn edukacija je jedan od njih.

 

Bojana Šolaja

Foto: Pixabay

Akava artiklo ćerdilo ko rami e projekteso PRIME (Profesionalno, odgovoRno thaj Inkluzivno Mediumora) savo si finansijsko dumo del e Evropaći unija thaj kotor kofinansirisardo si katar o Ministeriumo putarde upravako, digitalno amalipe thaj medie Crna Gorako. Gindipe dende an kava artiklo isključivo si odgovornost PRIME redakcijako thaj ni mothon nužno gindipe e donatorengo.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment