ezgif.com-gif-maker (1)-min

Nemamo vremena za predstavljanje kampanje u predizbornoj kampanji

Redakcija portala RomaNet pokrenula je podkast ,,Tu losare – Ti biraš“ sa ciljem da romskoj zajednici približi kandidate na ovogodišnjim lokalnim izborima u Podgorici.

Svim partijama ili koalicijama koje se nalaze na ovogodišnjim glasačkim listićima poslali smo poziv, a od njih osam odazvale su se tri liste.

Na podkastu su svoj program predstavili Srđan Perić nosilac liste pokreta Preokret, Mirko Rmandić nosilac Svetosavske srpske liste i Milena Vuković Sekulović ispred liste Ovo je naš grad (URA, Civis i Albanska alternativa).

Razgovarali smo sa predstavnicima ovih lista sa posebnom pažnjom usmjerenoj na to šta imaju da ponude romskoj zajednici, odnosno zašto bi bili pravi izbor za njih.

Iako nam se ostale partije odnosno koalicije nijesu odazvale, potražili smo da li su u svojim programima i predizbornim predstavljanjima pominjali i posvetili pažnju problemima sa kojima se susrijeće romska zajednica.

U programima SNP-a, Temeljno za Podgoricu, Evropa sad! Za Podgoricu, Idemo ljudi! I Demokratski front – Za budućnost Podgorice nijesmo zapazili da su spominjali probleme ili potencijalna rješenja koja se direktno vežu za romsku zajednicu.

Takođe, ni na jednoj od ovih lista nema predstavnika romske zajednice.

U koaliciji Svi za naš grad koju predvodi Ivan Vuković je i Demokratska partija Roma, na čelu sa Mensurom Šaljajem.

Iako je od posebne istorijske važnosti činjenica da romska partija prvi put učestvuje na izborima u Crnoj Gori, iz ove koalicije nijesu nas udostojili odgovora.

U njihovom programu postoji obećanje da će za romsku zajednicu otvoriti Romski omladinski centar, ali nijesmo bili u prilici da predstavnike ove liste pitamo kakav omladinski centar je u pitanju, gdje će se nalaziti, kako će funkcionisati, ali i da li misle da je to najvažnija i najneophodnija stvar za romsku zajednicu.

Sve liste dobile su priliku da predstave svoje programe, međutim, ostaje nam nepoznato da li je u pitanju nedostatak volje i zainteresovanosti da to i učine.

Izbori za vlast u Podgorici održavaju se u nedjelju 23. oktobra. Na glasačkim listićima nalazi se osam lista.

Comments are closed.