3.84°C Podgorica
Friday, December 08
3.84°C Podgorica
Friday, December 08

U POLIMSKOM MUZEJU

DSC_0178

Izložba fotografija mladih Roma i Egipćana

Nakon izložbe održan je Okrugli sto na temu ljudskih prava i inkluzije Roma i Egipćana u većinsku populaciju.

Izložba fotografija “Ljudska prava kroz objektiv mladih Roma i Egipćana”, čiji su autori srednjoškolci iz Berana i Podgorice, otvorena je u petak, 12. marta u galeriji Polimskog muzeja.

Poznati fotograf Dejan Kalezić, za ovu izložbu odabrao je 27 fotografija, među kojima su i one 15-godišnjih učenika Srednje stručne škole Berane i rep muzičara Enisa Zumberija i Erđana Beriše.

Pomenuti rep duo je u okviru programa “Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori”, objavio pjesmu “Ko si da mi sudiš”, o kojoj je bilo riječi na izložbi.

Izložbu je otvorila direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, koja je izrazila spremnost da pomogne i podrži organizatore pri realizaciji ovakvih i sličnih aktivnosti.

Violeta Folić (Fotografija: Radio Berane)

Violeta Folić (Fotografija: Radio Berane)

“Drago mi je što su ovi radovi izloženi u galeriji, u kojoj su svoje radove izlagali mnogi poznati umjetnici iz države, regiona, pa i šire. Istakla bih to da organizacija “Help” vrijedno radi i uvijek je tu kad je najpotrebnije. Njima nije bitna ni vjera, ni nacija, ni bilo šta drugo, već isključivo potrebe ljudi i pružanje pomoći”, saopštila je direktorica Folić.

Direktor romske organizacije mladih “Phiren Amenca – Koračajte sa nama” Elvis Beriša, istakao je da ova izložba nije samo jedna projektna aktivnost, već da je jako bitna, kako kaže, imajući na umu činjenicu da je jako mali broj aktivnosti koje se sprovode na nivou Crne Gore, a koje imaju veze sa promocijom prava Roma kroz neku vrstu umjetnosti.

Elvis Beriša, izvršnni direktor NVO ,,Koračajte sa nama-Phiren amenca" (Fotografija: Help)

Elvis Beriša, izvršnni direktor NVO ,,Koračajte sa nama-Phiren amenca” (Fotografija: Help)

“Ovakve aktivnosti su iz više razloga značajne, posebno kada se one dešavaju  na mjestima poput ovog gdje se danas nalazimo. Berane je treća opština po broju romskog i egipćanskog stanovništva i svijesni smo svi da je romska zajednica među najpogođenijima, ako ne i najpogođenija od svih ostalih sa ili bez Covida, i da nema ono što druge zajednice imaju”, dodao je Beriša.

Ispred beranske romsko-egipćanske organizacije “Pružena ruka”, Aziz Alija, kazao je da ova zajednica u cijeloj Crnoj Gori, pa i u našem gradu spada u red najugroženijih.

“Pružena ruka”, Aziz Alija (Fotografija: Help)

“Pružena ruka”, Aziz Alija (Fotografija: Help)

“Ipak, i pored vanrednih okolnosti vezanih za koronavirus, posebno mi mladi Romi i Egipćani kroz različite aktivnosti u zajednici i uz pomoć nevladih organizacija radili smo i na drugim segmentima inkluzije Roma i Egipćana u društvo, kroz osnaživanje samih NVO, upoznavanjem sa širokim spektrom ljudskih prava, ali i načinima kako ih možemo ostvariti”, naglasio je Aziz Alija.

Obratila se i Biljana Jovićević, predstavnica njemačke organizacije “Help”, koja se zahvalila direktorici Polimskog muzeja što im je omogućila da pomenutu izložbu postave u ovoj važnoj ustanovi kulture, koja svojim značajem nadilazi lokalni karakter.

Biljana Jovićević, predstavnica njemačke organizacije “Help”-sa lijeve strane (Fotografija: Help)

Biljana Jovićević, predstavnica njemačke organizacije “Help”-sa lijeve strane (Fotografija: Help)

“Jednako kao crnogorska i kulturne baštine svih ostalih zajednica, koje žive na ovim prostorima, čuvaju se u sličnim institucijama, kao svjedočanstvo o trajanju i razvijanju kroz istoriju. To, međutim, nažalost, nije tako u slučaju romsko-egipćanske zajednice, iako su već dugo naši sugrađani i dijele sa nama i dobro i zlo. Neću reći ništa novo kada kažem da su diskriminacija i etnička distanca glavni uzroci zbog kojih RE zajednica, na ovim prostorima nema svoje sopstvene institucije kulture u kojima bi sakupljali, čuvali i promovisali, svoju, ne malu, a vrlo bogatu i posebnu istorijsku baštinu”, dodala je Jovićević.

Pored Berana, ova izložba je upriličena u Podgorici i Bijelom Polju, a u planu je da se fotografije predstave i stanovnicima još nekoliko gradova Crne Gore.

Nakon izložbe održan je Okrugli sto na temu ljudskih prava i inkluzije Roma i Egipćana u većinsku populaciju.

Obje aktivnosti se sprovode u okviru programa „Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, koji realizuje Help u saradnji sa partnerskom romskom organizacijom mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“, uz finansijsku podršku Evropske unije, odnosno Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava.

Izložba i okrugli sto su organizovani uz poštovanje mjera za borbu protiv virusa #COVID-19.

Autor: Andrija Turčinović

IZVOR: Radio Berane

Comments are closed.

Shopping Basket