68b62085e41e8f225811766f8d5eb2bb_L

Eminović Vaid, prvi romski kadetski reprezentativac Crne Gore

Želim da budem kao Nejmar ili Kristijano Ronaldo

Eminović Vaid ima 16 godina i učenik je Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović”, smjer pekar. Živi u Podgorici, tačnije u naselju Konik, gdje je nastanjen najveći broj romske populacije, i bavi se fudbalom od svoje šeste godine.

Romalitika: U kojem klubu si započeo fudbalsku karijeru?

Od svoje šeste do 11 godine trenirao sam u fudbalskom klubu Arso Milić. To je bio klub u kojem sam upoznao mnogo drugova, a naučio gotovo i sva fudbalska pravila. Imam samo lijepe utiske, odnsono uspomene sa ovog kluba, a posebno dobar odnos sa bivšim trenerima. Nažalost, od kada sam otišao iz kluba nemam nekih kontakata sa drugovima jer uglavnom svi mi igramo za različite klubove danas i nemamo vremena za druženje.

Romalitika: Za koji klub sada igraš i da li si zadovoljan?

Od kada sam prešao u sadašnjem klubu đe treniram osjećam da sam napredovao još više. Igram za fudbalski klub “Karioke” gdje sam od početka jedini Rom koji se profesionalno bavi fudbalom. Voleo bih da je više mladih Roma koji se bave fudbalom jer znam da ima mnogo talentovanih mladih ljudi iz romske zajednice za fudbal. Pored Karioke kluba izabran sam da igram i za kadetsku crnogorsku reprezentaciju. Nada se da će jednoga dana neko prepoznati njegov kvalitet i ponuditi mu da igra u nekom stranom klubu.

Romalitika: Koja je tvoja motivacija bila da nastaviš sa fudbalom?

Motivacija su mi uvjek bili roditelji i rodbina, uvjek su mi govorili da moram čvrsto vjerovati u svoje snove i da ne odustajem od njih iako je u početku bilo teško. Pred svakom utakmicom sam se uvijek sjetio njihovih riječi i baš u trenucima kada bih imao manje samopouzdanja njihove riječi i podrška su mi davale vjetar u leđa i nastavljao sam dalje sa mnogo snage i želje da dam najviše od sebe da postignemo najbolje rezultate.

Romalitika: Jedini si Rom u klubu i timu reprezentacije, da li si ikada bio diskriminisan?

Pošto sam jedini Rom koji igra za našu reprezentaciju, nisam od strane moga tima nikada osjetio bilo kakvu vrstu diskriminacije. Mi smo jedna familija bez obzira na boje kože, nacionalnsot i vjersku pripadnost svi smo mi jednaki na terenu. To je ono što me dodatno motivisalo da se bavim fudbalom jer on ne poznaje nikakve podjele. Što se tiče protivnika, tu ponekad znaju da padnu neke uvrijede na osnovu moje nacionalne pripadnosti, ali se ja na to ne obazirem.

Romalitika: Imaš li idole, ko su?

Idoli su mi Brazilac Nejmar i Kristiano Ronaldo. Što se tiče Nejmara, on je jedna magija od čovjeka, taj čovjek jednostavno sve umije što zacilja. S druge strane, Ronaldo je osoba koja može da postigne gol kad god poželi jer njega lopta jednostano „posluša“. Želim da jednoga dana budem kao Nejmar ili Kristijano Ronaldo.

Romalitika: Koju bi poruku poslao mladima iz romske zajednice?

Pa, možda će zvučati sebično, ali uvijek pokušavam da kažem ono što mislim i smatram da je ispravno. Moja preporuka njima jeste da i pored svih prepreka koje imaju na putu u ovoj zemlji da ne odustaju ukoliko osjete da imaju neki talenat. Da uvjek teže ka ispunjavanju svojih ciljeva. Znam mnogo njih koji zbog lošeg finansijskog stanja u porodici i potrebe da pomažu porodici radeći neke poslove, odustali su od treniranja fudbala. Osim što sanjaju snove, moraju i da rade na njihovo ispunjavanje i ostvarivanje.

Romi, fudbal i sistemska diskriminacija?

Mnoga djeca iz romske zajednice imaju talenta za fudbal. Često igram sa njima privatno i primjetio sam da mnogi imaju dara za fudbal. Bez obzira na to da li na fudbalskom terenu imaju nove ili polovne iscjepane patike uopšte nijesu manje spretniji u fudbalu. Jednostavno se vidi ta ljubav prema lopti.

Mnogo bi korisno bilo da se na Konikuu dijelu gdje živi brojna mlada populacija Roma napravi ili makar osposobe već postojeći stari fudbalski tereni gdje bi romska djeca mogla kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Ko zna, možda neko od njih jednoga dana i krene ozbiljnim koracima u fudbalu.

Jednoga dan, ako budem uspio u fudbalu želja mi je da pomognem mladima iz moje zajednice da se i njima daje prilika da pokažu svoje sportske talente.

 

Elvis Januzi

Comments are closed.