ZABORAVLJENA ISTORIJA

serdjo b.

Baftijari: Informacije o stradanju Roma da se nađu u školskim udžbenicima 

Genocid nad Romima je započet isključivanjem Roma iz društva, djeca nisu mogla da pohađaju školu u pojedinim zemljama, pogotovo u Njemačkoj, objasnio je Baftijari I dodao da su prostori kao što su parkovi bili zabranjeni za pripadnike romske zajednice.

Mr Serđan Baftijari iz NVO Phiren Amenca bio je gost na podcastu ,,Ternengo Avazi”. Tema podkasta bila je posvećena stradanju Roma tokom Drugog svjetskog rata i izložba Rasna dijagnoza: Ciganin – genocid nad Sintima i Romima i duga borba za priznanje.

Baftijari je kazao da je u Crnoj Gori prvi put organizovana izložba ovakvog tipa. Sa njim je razgovara mlada autorka podkasta Jasmina Beriša. 

“Izložba donosi priče o stradanju romske zajednice u Drugom svjetskom ratu. Pripadnici romskog naroda su bile žrtve rata zato što su od strane nacioracista targetirani kao ,,niža rasa”. Procjenjuje se da je oko pola miliona Roma ubijeno za vrjeme Drugog svjetskog rata”, objasnio je Baftijari. 

Posjetioci izložbe su mogli da vide kako je organizovano sistematsko istrebljenje jednog naroda, počevši sa rasnim zakonima. Crna Gora je izuzeta jer, kako kaže Baftijari, ne postoje dostupne informacije o njoj.

“Nažalost, informacije o stradanju Roma iz Crne Gore, na ovoj izložbi posjetioci nisu mogli pronaći, ali se nadam da ćemo ih ubuduće imati, i nadam se da će te informacije kasnije da se nađu i u školskim uđbenicima kada je Crna Gora u pitanju”. 

Genocid nad Romima je započet isključivanjem Roma iz društva, djeca nisu mogla da pohađaju školu u pojedinim zemljama, pogotovo u Njemačkoj, objasnio je Baftijari I dodao da su prostori kao što su parkovi bili zabranjeni za pripadnike romske zajednice.

“Čak i ona djeca koja su pohađali školu bila su u segregiranim odeljenjima. Sva ta djeca, koja su pohađali školu, njih su kasnije vodili iz njemačkog rajha u koncentracionim logorima Aušvic i Birkenau, gdje su ubijeni u noći između 2. i 3. avgusta”.  

Serđan Baftijari podsjeća da je mržnja prema romskoj zajednici I dalje prisutna u Evropi. 

,,Pripadnici romske zajednice od samog trenutka kada su kročili na teritoriji Evrope smatrani su građanima drugog reda, i kulminacija svega jeste za vrjeme Drugog svjetskog rata. Takođe imali smo situacije za koje jako malo ljudi zna, Romi su sve do sredine 19 vijeka bili robovi u Rumuniji. U drugim zemljama, ukoliko bi se govorilo na romskom jeziku, jezik bi im bio odsečen”.

Cijeli razgovor na podkastu „Ternengo avazi“.

 

Add a Comment

You must be logged in to post a comment