ili ova-min

Danas se obilježava Dan otpora Roma

"Otpor koji je pružen od strane Roma u Drugom svjetskom ratu ne simbolizuje samo snagu odupiranja od smrti jednog potčinjenog čovjeka, već nam i šalje poruku da se borba za život bez obzira na strahove nastavlja".

NVO “Koračajte sa nama – Phiren Amenca” je povodom obilježavanja Dana otpora Roma u prostorijama Centra za edukaciju i kulturu Roma organizovala tribinu sa mladima iz romske i neromske zajednice. Događaj je otvorio Muhamed Ahmetaj, intoniranjem romske himne.

Učesnici su imali priliku da odgledaju film „Svi protiv anticiganizma“ koji je snimljen u Jasenovcu i koji govori o stradanju Roma na prostoru Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon filma, pokrenuta je diskusija o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu. Koliko mladi znaju o stradanju Roma i da li obrazovni sistem pruža priliku da se uči o ovoj istorijskoj nepravdi prema romskoj zajednici.

Otpor Roma uznemirio je nacistički režim i u strahu od pobune je 2. avgusta 1944 godine 3 000 Roma ubijeno gasom u logoru Aušvic – Birkenau.

Mladi na projekciji filma "Svi protiv anticiganizma" (Foto: RomaNet)

Mladi na projekciji filma “Svi protiv anticiganizma” (Foto: RomaNet)

 

Saopštenje Romske organizacije mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” prenosimo u cijelini.

 

Danas 16. maja se obilježava Dan otpora Roma u Drugom svetskom ratu. Prije 76 godina otpor nacističkom režimu u logoru Aušvic-Birkenao pružilo je 6000 Roma. O stradanju Roma u Drugom svetskom ratu se gotovo i ne govori, niti izučava u osnovnim i srednjim školama. Genocid nad Romima teško je bio prepoznat u javnom diskursu. Udžbenici istorije se uvijek fokusiraju na borbu većine, a manje na manjine i najugroženije. Zakoni Trećeg rajha kojima je usvojena rasna teorija 14. jula 1933 godine, etiketiraju Rome kao asocijalnu rasu kojoj nije bilo moguće odrediti porijeklo, što je dovelo do masovnih ubistava Roma u ovom periodu. Ova politika promovisala je zakone kojima je opravdavala tretiranje grupa koje prema njihovim uvjerenjima nisu vrijedne življenja. U okolnostima koje su postojale u Drugom svjetskom ratu bilo je nezamislivo da bi neko ko je manje brojan i naoružan motikama, metalnim šipkama, noževima od lima i kamenjem uspio da pruži otpor diktatoru. Međutim, baš danas obilježavamo ustanak Roma u „Ciganskom porodičnom kampu“ Aušvic – Birkenau i slavimo njihovu odlučnost da demonstriraju otpor nacističkom režimu. Dok je ustanak obezbijedio privremeni bijeg od gasne komore, brojni Romi su postali žrtve nacista. Otpor koji je pružen od strane Roma u Drugom svjetskom ratu ne simbolizuje samo snagu odupiranja od smrti jednog potčinjenog čovjeka, već nam i šalje poruku da se borba za život bez obzira na strahove nastavlja. Romi su zadržali svoj jedinstveni stil života, kulturu, folklor, vjerovanja, koji su se značajno razlikovali od drugih. Bili su otporni da promijene način života, što je rezultiralo očuvanju svog jedinstvenog karaktera. Upravo je to simbol jednog specifičnog istorijskog okvira i okolnosti u kojima žive, a u kojima su uspjeli da svoju jedinstvenu kulturu njeguju kako bi preživjeli konstante progone i prezire. Izučavanje istorije Roma i upoznavanje sa njihovom kulturom bi u mnogome pospješio proces inkluzije u društvo. Upoznavanjem naših sugrađana kroz sve nivoe obrazovanja se osnažuje multikulturalnost, kao jedno od najvećih bogatstva ove zemlje. Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca” je povodom obilježavanja 16. Maja, Dana otpora Roma u prostorijama Centra za edukaciju i kulturu Roma organizovala projekciju filma “Svi protiv anticiganizma” koji je snimljen u Jasenovcu i koji govori o stradanju Roma na prostoru na teritoriji Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata.

Video možete pogledati klikom ovdje.

Comments are closed.