ROMKINJE I EGIPĆANKE PROTIV NASILJA U PORODICI

sejla slika br 2-min

I za tebe postoji rješenje

Naš cilj je da Romkinje i Egipćanke ojačaju i prijave nasilje kao i da prepoznajuoblike i posljedice fizičkog, psihičkog i verbalnog nasilja”, kazala je FanaDelija, izvršnakooordinatorka CRI.

Centar za romske inicijative (CRI) je u saradnji sa Ženskom RAE mrežom ,,PRVA“ pokrenula kampanju pod nazivom ,,Ne podržavaj nasilje“. Ova kampanja, kako su kazali za RomaNet iz CRI ima za cilj da ohrabri Romkinje i Egipćanke da otvoreno govore o nasilju koje su preživjele.

“Naš cilj je da Romkinje i Egipćanke ojačaju i da prijave nasilje a i da prepoznaju oblike i posljedice fizičkog, psihičkog i verbalnog nasilja”, kazala je Fana Delija, izvršna kooordinatorka CRI dodajući da upravozbog toga poruka kampanje glasi,,I za tebe postoji rešenje“.

FanaDelija, izvršna kooordinatorka CRI

Fana Delija, izvršna kooordinatorka CRI

Zato su iz CRI pripremili promociju životnih priča Romkinja i Egipćanki koji mu kazuju na posledice nasilja u porodici. Ciljim je da ukažutakođeina to da je potrebno da se smanjipodrškaodstranezajednicekoji smatraju da je nasiljeprihvatljivo.

ŠejlaPepić, koordinatorka kampanje i jedna je od aktivistkinja koja se bori protivnasilja u porodici. Šejla je u promotivnom videu imala iulogu žene koja je fizički maltretirana. Za portal RomaNet ispričala je osjećaj neprijatnosti tokom snimanja, ne želeći da, kako kaže, razmišlja o tome kako bi se osjećala da se to u stvarnost i njoj desilo.

Šejla Pepić

Šejla Pepić

“Tokom snimanja video materijala i moje uloge kao žrtve nasilja, u jednom dijelu sam shvatila kako se te žene osjećaju tokom zlostavljanja isamog čina nasilja, koliko su zapravo nemoćne u tom trenutku  i koja je snaga potrebna da prijave to nasilje i da se ne vraćaju nasliniku”, kazala je Šejla.

Ona snažno poručuje svim Romkinjama i Egipćankama: “da ne ostaju u nasilju, da prijave nasilje i da za njih postoj izlaz iz istog”.

U Podgorici je 8. Aprila, povodom Dana Roma održana radionica za djevojke i žene iz romske i egipćanske populacije starosti od 18 do 60 godina gdje je prikazan promotivni video i ispovjesti jedne žene koja je pretrpjela nasilje u porodici. Ovaj video će, kažu iz CRI, u narednom periodu biti promovisan i u Nikšiću, Beranama, i Bijelom Polju.

 

 

Comments are closed.