OBRAĆANJE VLADE CRNE GORE POVODOM EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

COvid montenegro-min

Još uvijek bez zaključavanja, jača kontrola sprovođenja mjera

Sve aktuelne mjere zaštite od širenja korona virusa ostaju na snazi do 10.marta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Vlade Crne Gore povodom trenutne epidemiološke situacije.

Novina koju je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da će posebne mjere koje već važe za Budvu, Tivat i Herceg Novi, od sjutra stupiti na snagu i u Ulcinju. Stanovnicima ovih gradova zabranjen je izlazak sa teritorije opština.

On je saopštio i da će, zbog smanjenja gužvi prilikom izdavanja doznaka i dozvola, biti prekinut rad prvostepenih ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječije zaštite u centrima za socijalni rad do 24. marta.

Galić je napomenuo da se, gdje god je moguće u državnim organima i privatnim preduzećima, organizuje rad na daljinu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da je, u cilju bolje kontrole sprovođenja propisanih mjera, Vlada  odlučila da pooštri kontrolu njihovih sprovođenja. To će, kao je kazao Odović, činiti tri tima, sastavljena od službenika Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore.

“Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnjati nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a koji će kontrolisati sprovođenje mjera u zatvorenom prostoru – javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će se kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere”, poručio je Odović.

Ministarska zdravlja Jelena Borovinić-Bojović apelovala je na poštovanje mjera kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo.

“Zagovarala sam lokdaun od danas, ali konsenzusom je odlučeno da se u narednih deset dana pooštre mjere i propratimo situaciju dodatno. Presjeci će se praviti na svaka dva dana i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost”, kazala je Borovinić – Bojović.

Ranije danas premijer Zdravko Krivokapić najavio je da će, ukoliko mjere koje su na snazi ne daju rezultate, uslijediti totalno zaključavanje države kako bi se spriječilo širenje epidemije.

 

Comments are closed.