DONACIJA NVO ,,PHIREN AMENCA” I UNDP

savo pejanović-min

Školski pribor za sve romske i egipćanske đake prvake

NVO ,,Phiren amenca” je 5. i 6. oktobra izvršila distribuciju školskog pribora za romske i egipćanske đake prvake u teritoriji Podgorice. Distibucija je izvršena u 7 osnovnih škola u kojima pohađaju romska djeca – ,,Božidar Vuković Podgoričanin“, ,,Marko Miljanov“, ,,Savo Pejanović“, ,,Vuk Karadžić“, ,,Oktoih“, ,,Vladimir Nazor“, ,,21.maj“

Distribucija je organizovana u okviru projekta Upoznaj Rome i presudi – UROPkoji je Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”  započela u novembru 2019. godine u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvršni direktor Romske organizacije mladih ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“, Elvis Beriša, naglašava da je cilj bio da se olakša početak školske godine prvacima iz romske i egipćanske populacije kao i njihovim roditeljima.

Distribucija školskog pribora za romske i egipćanske đake (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

Distribucija školskog pribora za romske i egipćanske đake (Fotografija: Violeta Hajrizaj)

“Na taj način smo zapravo olakšali i samim školama. Saradnja je bila krajnje pozitivna i sve instrukcije povodom zaštite od pandemije, koje smo dobijali od uprava škola, su apsolutno ispoštovane”, rekao je Beriša.

Romska i egipćanska djeca od početka školske godine ne pohađaju redovno nastavu zbog neobezbijeđenog školskog prevoza.

Portal RomaNet se ranije obratio Ministarstvu prosvjete za informacije da li je i kada će biti obezbijeđen školski prevoz za ove đake, na kojim stanicama i u kojim terminima će djeca biti preuzimana – ali nismo dobili odgovore i nakon podsjetnika i molbe da nam odgovore.

Beriša je kazao da je jedan od gorućih problema prevoz djece kojeg trenutno nema i pozvao Ministarstvo prosvjete da hitno reaguju.

“To rezultira nedolaskom djece i izostajanjem sa nastave. Prevoz obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i smatramo da je bilo dovoljno mjeseci za pripremu plana prevoza. Uostalom svake godine prevoz djece značajno kasni i neophodno je da se pravovremeno osmisli plan rada i počne sa realizacijom od prvog školskog dana. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da urgentno riješi pitanje prevoza.“

 

Comments are closed.